Avanti Stekene 2 – 2 KVC Jong Lede

Normaal vloeien de woorden vrij vlot uit de pen van ondergetekende en geven altijd de correcte versie van de feiten weer. Om de eindfase van deze wedstrijd zo realistisch mogelijk weer te geven is het echter zoeken naar de juiste termen zodat eenieder die dit leest mee is in het verhaal. Een poging alvast met enkele woorden: ‘Anti-climax absoluut’ ‘Nog nooit meegemaakt in lange carriere’ ‘zuur’ ‘ongelooflijk’ ‘niet te verwoorden’ ‘complete ontgoocheling’ ‘woede’ ‘frustratie’ ‘bestolen’, …

Laat ons eerst de wedstrijd samenvatten. Jong Lede combineert van bij de aanvang vlot op het kunstgrasveld. Stekene heeft het moeilijk hier een antwoord op te vinden. Wout Verkimpe krijgt de bal in de 16, maar besluit onbegrijpelijk naast (5′). Jelle Hornick wordt onderuit gehaald net voor het strafschopgebied. Wout knalt de vrije trap over (8′). Aan de overzijde is er vuistwerk van Bart Meulewaeter op het schot van D’Heer (10′). Niels Enow kapt zich vrij maar de poging is te zwak om doelman Trouvé te verontrusten (13′). De doelman heeft wel een super reflex wanneer Jelle De Crick een voorzet van Niels van op rechts binnen tikt (31′). Toch enig weerwerk van de Waaslanders. Criel kopt een voorzet van op de linkerflank aan de 2de paal nog voorlangs (32′). De wedstrijd staat bol van inzet en viriele momenten. Scoren lukt echter niet in de eerste helft.

Het eerste kwartier van de 2de helft is vrij evenwichtig, maar doelgevaar is er niet bij. Op het uur komt groen-wit goed weg. Vanaf dan is het overwicht van de bezoekers een simpele vaststelling. Niels kan van zeer dichtbij net niet afwerken (63′). Uitstel van executie voor de thuisploeg. Een paar minuten verder legt Jelle De Crick knap terug tot bij Mauritz De Waele die de bal in de kruising vlamt (65′). Stekene heeft niet meteen een gepaste reactie in huis. Meer nog, het is groen-wit dat zijn voorsprong verdubbelt. Robbie Ringoet met de vrije trap en Ilian Favoreel kopt via de onderkant van de lat de 0-2 op het bord (72′). Jong Lede lijkt de wedstrijd onder controle te hebben want de steriele druk van Stekene mondt niet uit in gevaar. Toch kan plots, uit het niets, Franssens de spanning in de wedstrijd brengen wanneer hij in de korte hoek kan besluiten (83′). De aansluitingstreffer zorgt niet meteen voor een alles-of-niets offensief van de thuisploeg.

De buit lijkt binnen tot wanneer er zich 30 seconden voor affluiten (4 minuten ver in blessuretijd) een ongelooflijk tafereel afspeelt. Bart klemt de bal. De ingevallen Cisse Van Hauwermeiren wordt aangetrapt in de eigen 16 en in een reactie duwt hij de dader omver. Tot verbazing, en dit is zeer zacht uitgedrukt, wijst de ref naar de stip. Tumult ten volle. Blijkbaar had de ref eerst gefloten voor de fout op Cisse maar dit wordt door hem zelf weerlegt. Cisse krijgt de rode kaart onder de neus en Jari Bauwens en Jelle De Crick de gele, wegens (terecht) protest. Van Gysel neemt het geschenk in dankbaarheid aan. Bart kan de bal nog raken, maar niet hard genoeg en de netten trillen. Uiteraard koken de potjes over. Verslagen Leedse spelers in de kleedkamer. Drie verdiende punten worden gereduceerd tot 1 schamel.

Vorige week in de slotfase een verdiend gelijkspel zien verloren gaan tegen leider Westhoek. Nu 2 punten in rook zien opgaan tegen een ploeg die 5de staat in de rangschikking. Vier op zes was een eerlijk en de logica zelve geweest. De huidige plaats in het klassement zou er anders uit gezien hebben. Logica is niet altijd een zekerheid in het voetbal. Realiteit leert dat de komende 14 wedstrijden cruciaal zijn voor het behoud. Op basis van het vertoonde spel van de laatste weken (reken er dus ook maar Hamme en Wolvertem bij) en op basis van het feit dat na nieuwjaar normaal gezien de (zeer) langdurig gekwetsten terug fit zouden zijn, kan degraderen niet aan de orde zijn. Of is dit te logisch denken ?