GESCHIEDENIS

KVC Jong Lede is een voetbalclub, aangesloten bij de KBVB onder het stamnummer 3957 en heeft groen en wit als kleuren.

Door de moeilijke oorlogsomstandigheden hield de oude voetbalclub Sportkring Lede (gestart in 1934) het eind 1940 voor bekeken. Toch was de goesting om tijdens vrije dagen op een bal te shotten, niet verdwenen. Op een terrein in de Smesweg nabij het kerkhof, verzamelden regelmatig een aantal jongelui om te trainen en het op te nemen tegen ploegjes uit de buurgemeenten. Gezien de toch wel grote belangstelling werd stilletjes overwogen om opnieuw te starten met een voetbalploeg. Bovendien kwam heel langzaamaan de normale vooroorlogse competitie weer op gang. Uiteindelijk ontstond in volle oorlogsperiode op 8 augustus 1943 de nieuwe voetbalclub Jong Lede. De club sloot zich vrij snel aan bij de Belgische Voetbalbond en ging van start in de lagere reeksen. Tijdens de oorlog lag de competitie nog regelmatig stil omdat verplaatsingen naar andere clubs niet altijd mogelijk waren. Na 1945 stabiliseerde de algemene toestand en kwamen de wedstrijden weer op dreef. Bovendien kon Jong Lede rekenen op een uitgebreide schare supporters.

Op 5 januari 1948 werd de vzw Voetbal Club Jong Lede opgericht, met als voorzitter Fernand Milleville, ondervoorzitter Honoré Cornelis en penningmeester Leon Corthals.
Waren de terreinen aanvankelijk gelegen op de Vijver (Lange Weestraat), dan verhuisde men na enkele jaren naar de Openveldstraat. In 1957 werd de club onder het voorzitterschap van Wally Bekaert kampioen in 2e Provinciale. Twee jaar later degradeerde ze naar 3e Provinciale.
In het seizoen 61-62 behaalde men opnieuw de titel, maar degradatie volgde een seizoen later. Er kwam met een verjongd bestuur een nieuwe start. Met het gevolg dat de club snel promoveerde.
In de jaren ’70 en ’80 beleefde VC Jong Lede een periode van hoogconjunctuur onder impuls van de familie Roelandt, met voorzitter Frans Roelandt en later zijn zoon Dominique Roelandt, als voorzitter.
In 1971 speelde Jong Lede kampioen in 2e Provinciale, op het veld van De Pinte. Het stootte meteen door, want in 1972 bereikte Jong Lede voor het eerst in zijn geschiedenis de nationale reeksen, na het behalen van de titel in 1e Provinciale, op het veld van Ronse. De club kon zich daar handhaven in Vierde Klasse. In 1975 eindigde groen-wit als derde in zijn reeks en het jaar nadien won het zijn reeks. In 1976 promoveerde Lede zo voor het eerst naar Derde Klasse.

Tot begin jaren tachtig kon de club zich vlot handhaven bij de beteren in Derde Klasse. In 1981 eindigde de ploeg zelfs derde. Een absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van de club zijn de bekerwedstrijden voor de achtste finale tegen RSC Anderlecht in 1987. Ongeziene veiligheidsmaatregelen ontregelden even een deel van de gemeente. Liefst 4.000 toeschouwers waren getuige van het schouwspel in de Openveldstraat. Ook de bekerwedstrijd op Anderlecht zelf was een unieke gebeurtenis.
De volgende jaren kreeg de club het echter meer en meer moeilijk tot men uiteindelijk in 1989 afgetekend op een allerlaatste plaats strandde. Na 13 jaar Derde Klasse zakt Lede terug naar Vierde Klasse. Vanaf dan gaat het vrij snel bergafwaarts. De ploeg zakte het volgende seizoen meteen door naar de provinciale reeks Oost-Vlaanderen. 18 jaar nationaal voetbal had Lede kunnen serveren maar de vrije val was niet meer te stuiten. Uiteindelijk diende de club zelfs in 1992 een jaar gewoon volledig te stoppen, om daarna opnieuw te beginnen in de vierde provinciale, zonder een eigen infrastructuur. Onder impuls van Godfried Heiremans, Erwin De Geyter en Aloïs Van Caelenberg werd er opnieuw een ploeg op de been gebracht in vierde provinciale, op het gemeentelijk terrein aan de Ommeganglaan, waar gebruik werd gemaakt van “het kantientje”. Later werden Leon Diliën en Louis Verschelden voorzitter, vanaf 1997 geassisteerd door huidig voorzitter, Rudi Van Limbergen.
Op 6 september 1994 werd VC Jong Lede tot “Koninklijk” benoemd.

In 1997, kon KVC Jong Lede opklimmen naar 3e Provinciale en in 2000 werd de titel behaald in deze reeks, op het veld van Sparta Buggenhout, onder trainer Eddy Foré. Na het overlijden van voorzitter Louis Verschelden in 2003, werd Rudi Van Limbergen voorzitter van KVC Jong Lede.

In 2007 werd de titel behaald in 2e Provinciale met maar liefst 74 punten, onder trainer Guy Droessaert. Eerste provinciale werd een feit maar de ambitie van de club lag nog hoger. In 2011 haalde Jong Lede een plaats in de provinciale eindronde. Onder impuls van trainer Omer Van Praet, sloot de ploeg deze succesvol af en promoveerde zo terug naar de nationale reeksen. Het eerste seizoen in bevordering was niet meteen een succes want slechts via de eindronde werd het behoud verzekerd. Het hier opvolgend seizoen was er evenwel geen houden meer aan. Na een seizoen lang in de onderste regionen vertoefd te hebben, zakte de club opnieuw naar eerste provinciale. Tjorven De Brul werd hoofdtrainer en hij slaagde er in om Lede na 1 jaar in 1ste Provinciale opnieuw te laten promoveren, na winst tegen Lovendegem in de eindronde. Onder trainer Kurt Mertens, slaagde de club er evenwel niet in om in 4e Klasse te blijven en dus dient de club voor het huidig seizoen 2015-2016 opnieuw uit te komen in 1e Provinciale, ditmaal onder het bewind van trainer Steven De Groot.

Doorheen de clubgeschiedenis werd er op verschillende locaties gevoetbald, zowel door de jeugdploegen als door het eerste elftal. Zoals reeds aangegeven was de Openveldstraat lange tijd de plaats waar de thuiswedstrijden van het eerste elftal plaats vonden. De jeugdploegen speelden op locaties als het Meirveld, de Bellaertstraat, de Heiplas en de Keibergkerkweg.
Toen de club in 1993 een heropstart nam, kon het eerste elftal tesamen met de jeugdploegen terecht op het gemeentelijk sportcomplex aan de Ommeganglaan, waar er naast de huidige vier terreinen eveneens kleedkamers tussen de terreinen A en B beschikbaar waren.

In 2003, werden er door de gemeente Lede bijkomende kleedkamers gebouwd aan het huidig C-terrein.

Tot 2008 speelde het 1ste elftal zijn wedstrijden op dit terrein, naast “het kantientje”, dat snel veel te klein was en absoluut niet voldeed aan de sanitaire vereisten.
In 2007 kreeg KVC Jong Lede toestemming van de gemeente om een eigen kantine te bouwen aan het huidig A-terrein en werd er gestart met de bouw, met behulp van vele clubleden.

In april 2008 werd de nieuwe kantine in gebruik genomen en ging het oude “kantientje” tegen de vlakte. Sindsdien, speelt KVC Jong Lede haar thuiswedstrijden op het huidig A-terrein.

In 2014, werd door een club een zittribune geplaatst met 120 zitplaatsen.

Onder impuls van een zeer bedrijvig hoofd- en jeugdbestuur, telt de club nu heel wat ploegen en spelers. Om de sportieve ontwikkeling optimaal verder te kunnen zetten, heeft de club het gemeentebestuur gevraagd om de aanleg van een kunstgrasveld, zodat tijdens de winter- en zomermaanden zo maximaal mogelijk zou kunnen getraind en gespeeld worden.

Dit kunstgrasveld zal weldra door het gemeentebestuur worden aangelegd en wij hopen dat dit de volgende paragraaf wordt in de geschiedenis van voetbalclub KVC Jong Lede.

Voetbalset Footer (3)

KVC JONG LEDE

Stamnummer 3957
Ommeganglaan 60A, 9340 Lede
info@kvcjonglede.be
BTW BE: 408.396.922

Scroll naar boven